Genney 2.0 har kommit med DNA-stöd

Publicerat den

Nu har det svenska släktforskningsprogrammet Genney kommit i verson 2. En av nyheterna är DNA-stöd.

Första steget är att registrera testerna. Det kan se ut så här:

DNA-prov

I de fall två personer har testats och fått samma resultat registrerar man det lämpligen som ett prov och beskriver i kommentaren hur testningen gått till. De är ju ömsesidigt beroende av varandra, bekräftar varandra.

Första raden i bilden ovan är mitt eget prov som bekräftas av en testad sjumänning.

Jag går till min personpost i programmet och väljer in mitt DNA-test för mig:

DNA Jakob

Det DNA-prov jag lägger in på mig kan fortplanta sig till alla mina förfäder och deras ättlingar, personer som bör ha samma haplogrupp som jag. Men jag kan ju vara osäker på vissa länkar och vilja sätta stopp. Därför får jag när jag satt min egen haplogrupp upp en lista där jag kan bocka för hur långt bort jag vill att haplogruppen ska gälla.

DNA-träd för Jakob

Mitt resultat bekräftas ju av ett test på en sjumänning. Han finns med i denna lista och får därmed automatiskt samma haplogrupp som jag. Eftersom jag vet att både hans och min haplogrupp stämmer så sätter jag lås på oss.

Lås DNA-prov

Om personen har ett DNA-lås så kan inget annat testresultat på en annan person skriva över detta.

Eftersom jag vet att min och min sjumännings DNA stämmer helt överens så är vår gemensamma ana, Christoffer Larsson Norstedt född 1672, bekräftad. Därför sätter jag lås på honom också.

Min anfader är låst

Nu finns haplogruppen inlagd på min anfader och hans ättlingar. Den lilla gröna pricken visar att det finns Y-DNA.

Christoffers ättlingar

På samma sätt lägger jag in mtDNA på testade personer och får det att sprida sig till mina anor. Den lila pricken betyder att det finns mtDNA.

mtDNA

Om det blir konflikt mellan två testade så kan man alltså styra vad man betraktar som säkert genom att sätta lås på lämpliga ställen.

Det är kul med DNA-funktionen och jag kommer att ha stor nytta av den för att hålla ordning på alla mina tester. Jag uppskattar hur resultaten sprider sig till anor och ättlingar, det är ju så jag vill ha det. Fortfarande är det ganska mycket manuell hantering men det är nog svårt att komma ifrån eftersom man vill ha full kontroll över vad resultaten egentligen betyder.

Det finns en del som borde göras när det gäller hur resultatet presenteras på skärmen och i rapporter. Man skulle t.ex. vilja kunna se på en avlägsen ana vilken nutida testad person som den egentligen fått sin haplogrupp från. Men det kan ju införas i kommande versioner.

Här hittar du Genney: http://www.genney.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska