Turid – en skøyte fra Lofoten

Publicerat den

Turid köptes på Røst i Lofoten i Nordnorge 1965 och kördes till Stockholm där vi köpte henne i augusti 1966 och tog upp henne till Örnsköldsvik. Men vad var egentligen Turid? Vi visste inte mycket men mätbrevet – målebrevet – följde med och det har blivit lättare att söka information på senare år.

Tills helt nyligen hade jag inte sett någon bild alls av Turid som fiskefartyg – bara bilder efter försäljningen till Sverige. Men jag fick kontakt med dottern till hennes ägare Henning Arntsen på Røst som kunde ge mig detta foto av Turid. Det som var intressant var att registreringsnumret framgick – N-66-RT.

Det betyder båt 66 på Røst i Nordland, Norge.

Detta nummer stämmer överens med registreringen i ett merkebrev som följde med. Men här heter hon “Thuri“.

I vart fall står det att hon är byggd på “Ranen” 1935 och att Henning Arntsen blev ägare till Turid 1937.

Det finns ytterligare ett brev i arkivet efter vår båt, ett målebrev – mätbrev. Namnet är Turid, ingen tvekan.

Men var är hon bygd? Ranen, var ligger det? Det finns ganska många platser i Norge som heter något med Ranen men en god gissning är Mo i Rana och trakten däromkring. Cirka 100 distansminuter eller 20 mil söder om Røst.

Hur som helst, jag gick med i några facebookgrupper för norska träbåtar och fiskebåtar och började fråga runt. Snart visade det sig att Ranen nog kunde vara rätt, fjorden vid Mo i Rana kallades Ranen förr, och Mo i Rana var inte någon plats att tala om förrän på senare år när järnverket byggdes.

Förr var det orten Hemnesberget som gällde och där byggdes det mycket båtar.

I gruppen “Båter bygd på Hemnesberget m/omland” fick jag napp. Det var ingen tvekan att Turid hörde hemma där. Det dröjde inte många minuter innan det mesta var klart.

Turid blev byggd 1935 av Kåre Hansen på Sund vid Hemnesberget för Walter Pettersen, Lødingen högre upp i Lofoten. Båten fick namnet “Thor” och registreringen N-172-LN.

Hon blev såld efter ett par år till Magnus Nilsen, Svolvær då hon fick namnet “Thuri” och strax därefter till Henning Arntsen på Røst som alltså lät namnet bli “Turid“. Turid är ju faktiskt ett namn besläktat med Thor.

Motorn var en 16 hk Wichmann tändkulemotor.

I Hemnesberget-gruppen hade man koll; snabbt kom det fram ett klipp med bild av Turid underskrivet Kåre Hansens Båtbyggeri. Kanske var det en annons på 1960-talet.

Det ska för övrigt ha funnits två båtbyggerier i Sund, Kåre Hansen Sund och Aksel Møllevik & Sønner.

Nu hoppas jag det går att få fram någon sorts mall eller ritning till båten, det vore spännande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska