Vintern kan komma

Publicerat den

Jakob:

En lång och intensiv båthöst går mot sitt slut. Det har varit nervöst att ta upp en nyköpt båt för vinterförvaring första gången i en ny båtklubb. Nervöst för att inte har rutin på hur det fungerar och nervöst för att det var länge sedan sist.

Täckställning

Efter upptagningen 18 september blev det dags att fundera på nästa steg, hur Turid II skulle täckas. Efter en del överväganden köpte jag 60 m regel 34×70 och satte igång att bygga.

En sak som var svår att räkna ut i förväg var hur vindrutan bäst skulle skyddas utan att bygga onödigt högt.

Efter några timmars sågande och skruvande och lite improviserande var ställningen på plats. Den längsgående nockbrädan fixerades vid takstolarna med metallvinklar.

För att skona presenningen fäste jag en bit av ett billigt liggunderlag köpt på Biltema på varje utstickande hörn.

Vika pressenning

Därefter skulle vi täcka båten. En presenning 12 m x 7 m, 240 g/m2, formsydd, inköptes på Biltema. Presenningar är tunga och rätt bökiga att få plats så jag förberedde hemma på gräsmattan med att vika den smart.

Först rullades långsidorna in mot mittlinjen. Därefter rullades fram- och bakkant in mot centrum. Paketet blev då lätthanterligt och Eva och jag kunde tillsmmans placera det mitt på täckställningen.

Vi rullade ut paketet först framåt och bakåt och därefter fick sidorna falla ner. Lätt som en plätt.

Vi band presseningen runt båtens botten medan den mitt på fick hållas ner av dunkar med spolarvätska. Tio stycken färdigblandade 3l-dunkar gick åt; vi hängde dem oöppnade, direkt som de kom från butiken.

2 kommentarer

 1. Hej där!
  Trevlig läsning om ert båtliv! 👌

  Jag/vi är precis på väg att för första gången vinterförvarar vår båt. 29fot Maxi87a.
  Vi ska köpa pressening och undrar om Biltemas är bra.
  Är ni nöjda med den?
  Tål dem väder och vind?

  Mvh Daniel

  1. Hej Daniel!

   Vår Biltemapresenning höll med tvekan två säsonger men det kan delvis bero på att den enkla träställning jag byggt hade en del vassa kanter. Med en bra metallställning under skulle den säkert hålla längre, den är ju tunn men rätt OK tycker jag. I år har vi därför köpt en begagnad NOA täckställning och en kanske lite bättre men lika tunn presenning från Moory (1852-Marine ProFlex, rutarmerad, 240 g / m2, transparent, 7 x 12 meter). Vi får väl se hur det går.

   Jakob

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska