Gästhamnstips -Finland och Estland 2022

Publicerat den

Lite tips för de hamnar vi besökt på vår resa till Finland och Estland. Klicka och zooma i kartan för att se detaljer.

1 Kaskö.
Vi låg med långsidan mot kajen – inget problem eftersom vi var nästan ensamma.

Servicehuset är låst men man får låna en nyckel i kiosken.

Bastu finnas att hyra, liksom tvättstuga.

2, 19 Räfsö.
Vi låg vid kajen längst in i yttre hamnen. Nära till servicehuset och vatten på kajen. Om man inte behöver vatten eller el kan man ligga till ett lägre pris vid yttersta bryggan som också är gästbrygga. Om man tänker stanna flera nätter så ska man gärna betala allt på en gång, det blir billigare.

Restaurang med enklare rätter finns i hamnen.

Matbutik finns uppe i samhället några hundra meter bort. En fiskrestaurang och fiskbutik finns i fiskehamnen längst ut på udden mot inloppet.
Fina strövområden finns runt Räfsö som också har en camping på sidan mot havet.

3 Laitakari.
Vi lade oss först vid första bryggan som enligt hamnboken skulle vara gästbrygga. Det stämde inte, vi fick flytta till den innersta. Restaurangen var trevlig men det var svårt att hitta till servicehuset som låg en bit till höger.

4, 18 Raumo.
Vi låg vid campingplatsen Poroholmas gästbrygga, vid de yttersta platserna. El och vatten finns inte vid bryggan men campingen är mycket trevlig. Flera restauranger, bastu, grillmöjligheter, disk- och tvättmöjligheter samt badstrande finns på området. Matbutik finns om man följer vägen ut från camlingen rakt fram i 1,2 km (Syväraumankatu).

5 Nystad.
Gästhamnen ligger centralt och var fin. Dambastun med dusch låg en trappa upp, lite obekvämt. Fler mysiga kaféer och restauranger i närheten. På andra sidan ån finns en fin träningsslinga.

6 Velkuanmaa.
Brygga med grillplats, utedass och bastu. Bryggan sköts av hotellet som ligger några hundra meter upp i backen. Hotellets restaurang är fin och har fått bra omdömen, abborrsoppan rekommenderas.

7 Pargas port.
Gästhamn precis nedanför restaurang där quiz pågick när vi kom. Populärt ställe. Duscharna väldigt spartanska, utan avställningsmöjligheter. Fin bastu som går att hyra.

8 Salo Vuohensaari.
Trevlig camping med båtplatser. Nybyggt (2022) servicehus med fräscht kök, tvättstuga, toaletter och duschar. På campingen finns även en restaurang som serverar frukost samt en minigolfbana.

Vi var enda större gästbåten under de tre nätter vi låg där. Ett par kilometer in till Salos centrum.

9 Mathildedal.
Gammalt järnbruk med kulturområde. Stor gästhamn med cafe och restaurang. Hotell med möjlighet till frukost.

10, 12 Hangö.
På nervägen låg vi vid den centrala piren på fastlandssidan. Vi hade nog tur som fick plats där precis när regattan höll på att avslutas. När vi återvände en vecka senare lade vi istället till i den stora gästhamnen på Smultrongrund. Den är lite dyrare men väldigt fin. Fräsch bastu, restaurang mm. En liten gratis färja går i skytteltrafik till fastlandssidan, på natten får man ringa och be om transport.

11 Hapsal (Haapsalu).
Fin gästhamn någon kilometer från centrum. Lots på kajen anvisade plats vilket var skönt. Duschar på övervåningen av restaurangbyggnaden samt i en extra barack. Cyklar finns att hyra.

Hapsal rekommenderas – mycket trevlig stad med många gamla fina hus, restauranger och kaféer. Rannarootsimuseet (Estlandssvenskarnas museum) som ligger nära gästhamnen är intressant och Ilon Wikland-museet är kul både för barn och vuxna. Borgen får man inte missa!

13 Birsskär.
En brygga med grillplats i en mysig lagun. Roddbåt finns att låna för att ro över till Stenskär ett par hundra meter bort. Där kan man köpa t.ex. rökt abborre samt potatis och grönsaker odlade på ön. Där finns även en bastu att hyra.

14 Sottunga.
Vi låg fint längst in vid kajen vid Salteriet där lokala delikatesser kan köpas. Cyklar finns att låna för en tur runt ön, Ålands minsta kommun. Minigolf och discgolf i hamnen.

15 Mariehamn, östra hamnen.
Den stora gästhamnen som ligger precis vid centrum är mycket trång. Vi blev inviftade längst in till vänster men när vi väl var där insåg vi att vi med vår svårmanövrerade Monsun varken skulle komma in mellan stolparna till någon plats eller kunna vända enkelt, speciellt som det blåste. Till slut kom vi runt och kunde hitta en plats längre ut.

16 Lappo.
Fin miljö. Promenadslinga till bl.a. vårdkasberget med utsikt. Kraftigt svall från färjorna som kommer mycket tätt vissa tider på dygnet.

17 Enskär.

Vi låg vid första piren vars yttre del inte ger något skydd för sjö från norr. Vi fick flytta längre in. Tyvärr missade vi fyrvisningen, biljett måste köpas i kiosken i förväg. Kiosken liksom wc ligger ett par hundra meter från hamnen.

En restaurang där man bör boka bord finns nära fyren.

20 Kristinestad.
Vi valde gästhamnen på östra sidan sundet. Det var en miss. Hotell Kristina sköter hamnen, tar bra betalt men ger dålig service. Hotellet är låst på natten så det finns ingen tillgång till toalett eller dusch från sen kväll till morgon. Det hade varit enklare att ligga på västra sidan med närhet till centrum.

21 Vasa.
Vasa segelförenings gästhamn var trevlig. Fin klubbstuga med kök och dusch och möjlighet att hyra bastu. Restaurang “Seglis” finns på området. Fin promenadväg till centrum.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska