Övningsstund

Publicerat den

Att precisionsmanövrera en båt som Turid II när man går för motor kräver övning. Speciellt när det blåser är det svårt att svänga på liten yta och ännu svårare att backa vilket vi fått erfara i flera hamnar under årets resa.

I Mariehamn blev vi t.ex. inlurade i denna fälla av hamnvakten. Bredden på kanalen in mellan båtarna var inte mycket mer än en båtlängd så det var i princip omöjligt att svänga runt utan att komma in mot någon förtöjd båt. Och att backa rakt ut går helt enkelt inte. Dessutom blåste det…

Så igår ägnade vi en timma i hemmahamnen åt att träna backning och tilläggning. Backning kanske inte låter så svårt men man har i princip ingen rodereffekt när man backar med en segelbåt som vår och propellerrotationen gör att aktern alltid dras åt babord (vänster). Förutom då när vinden tar tag i båten…

Vårt spår i hamnen:

2 kommentarer

  1. Skönt att se att även andra kan medge att det är problem att backa med långkölad segelbåt, särskilt när det blåser och är trångt. Jag känner mig alltid lika osäker i dessa situationer, trots övningar liknande er hamnmanöver.
    Tack för en fin blogg!
    Lars L

    1. Nej det är inte enkelt. Men jag tycker också det är lite sport att lära sig behärska det. /Jakob

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska