Valsörarna

Publicerat den

Det blev en tur till Finland igen denna helg. Men nära, Holmsunds närmaste finska ögrupp Valsörarna. Eftersom semestern är slut för oss bägge kändes det som en lyxig bonussemester. På fredagskvällen var vi nästan ensamma på ön och kunde bland annat njuta av nyplockade hallon, en skön bensträckare utefter öns enda vandringsstig, årets surströmming och en fantastisk solnedgång.

Valsörarna är ett naturreservat och världsarv. Här finns inga permanentboenden men många mysiga fiskestugor och betande får ägda av Björköbor, en röd och grann fyr ritad i slutet av 1800-talet av samma arkitektbyrå som konstruerade Eiffeltornet, och en massa stenrösen med benknotor efter ryska soldater som i slutet av vinterkriget frös eller hungrade ihjäl här. År 1809 marscherade ryska armén från Valsörarna över vårisarna till Sverige för att erövra Umeå. De lyckades, men återvände kort därefter tillbaka över isen till Finland.

Valsörarna ligger 25 distansminuter från Holmsund. Från angöringsfyren Väktaren är det kurs 120 grader rakt över Kvarken in i Valsörarnas hamn i sundet mellan Äbbskäret och Norderstören. Infarten från väst till gästbryggan är märkt med minimidjupet 3 meter. Gästbryggan ligger innanför en kraftig vågbrytare.

Öarna är naturskyddsområde och möjligheterna att röra sig fritt är begränsade. Det är endast tillåtet att röra sig längs huvudstigen som går mellan gästbryggan, fyren och Båthusviken och ett allmänt landstigningsförbud där gästbryggan är undantagen gäller 1 maj till 31 juli.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska