Sextanten

Publicerat den

Jakob:

Himlakropparnas rörelser har intresserat mig sedan jag var barn; jag ägnade många timmar i tonåren åt att skapa formler för beräkning av bl.a. solens upp- och nedgång.

Detta i kombination med båtar och segling gjorde mig naturligtvis också intresserad av astronomisk navigation även om det höll sig på det teoretiska planet. En sextant var utom räckhåll för mig som tonåring på 1970-talet.

Men nu är läget ett annat. Jag har ropat in en sextant till bra pris på auktion, en närmast oanvänd östtysk Freiberger från 1979. Den kom med posten idag och att behärska den ska bli hösten projekt.

En sextant är alltså ett instrument för att mäta hur högt solen eller en annan himlakropp står på himlen. Med hjälp av höjden över horisonten och klockslaget på någon sekund när kan positionen beräknas. Den som är duktig kan komma ner på en noggrannhet av någon distansminut, alltså ett par kilometer, vilket är mer än tillräckligt för den som är ute på världshaven.

De teoretiska grunderna har jag klart för mig men det gäller att kunna mäta med precision. Speciellt svårt är det på ett fartyg i rörelse. Jag skall rapportera hur det går.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska