Min första astrofix.

Publicerat den

Jakob:

Igår höll jag mig på landbacken men för att ändå träna astronomisk navigation gjorde jag en lunchutflykt till Järnäsklubb några mil söder om Umeå [karta]. Där är klipporna släta och horisonten fri mot söder – idealläge för sextantövningar.

För att få lite nytt att öva på hade jag spanat in att månen var i nedan, en månskära lite till höger om solen på himlen. Jag använder timeanddate.com för detta, utmärkt tydliga översikter över himlakropparnas lägen.

Himlen i söder 21 september vid 12-tiden (timeanddate.com)

Att både solen och månen var synliga samtidigt ville jag utnyttja eftersom inmätning av två himlakroppar i olika riktning ger två skärande linjer med en fix – en positionsbestämning – där de möts. Om man enbart mäter solen vid ett enstaka tillfälle får man egentligen ingen positionspunkt utan svaret blir bara en linje där man bör befinna sig.

Hur gick det då? Det var faktiskt lite svårt att ta månhöjden. Det var inte helt lätt att se var månskärans underkant slutade så jag hade inte så stora förhoppningar om ett bra resultat.

Jag gjorde en lång serie mätningar och har inte räknat på alla men när jag plottade den sista solhöjden och mot den sista månhöjden blev det så här:

Sol- och månfix i Nordmalingsfjärden

AP är min antagna position, närmaste hela latitud- och longitudminut från klippan på Järnäsklubb.

Den gröna linjen får jag av beräknad solhöjd, den röda av beräknad månhöjd. Där de skär varandra är min beräknade position (cirkeln). Gröna linjen (solhöjden) ligger 0,7 distansminuter = 1,3 km från min verkliga observationsplats på klippan nära AP och den röda linjen (månhöjden) ligger 2,2 distansminuter (4,1 km) från klippan. Totalt är alltså felet under 2,5 distansminuter (4,6 km). Solhöjdens noggrannhet är jättebra, inte undra på när det inte gungade under fötterna. Månhöjden duger men kunde vara bättre.

Men i stort är jag nöjd med min första riktiga sextantsfix, jag fick en fast bestämd position som skulle duga bra för att närma sig okänt land från havet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska