Så byggdes båtar som Turid

Publicerat den

Vår gamla Turid var en sjark byggd av Kåre Hansen Sund vid Hemnesberget i Nordland, Norge, 1935.

På samma varv byggde sonen Kåre Helge Sund vintern 1981 – 1982 en båt med ett skrov med mått som Turids men med lite modernare överbyggnad. Båten skulle heta Torgrim och bygget dokumenterades i bild av Per Arne Grønnevik. Per Arne har givit mig tillåtelse att publicera bilderna.

Bilderna visar mycket detaljerat hur det gamla båtbyggarhantverket gick till. Från de på golvet uppritade spantkurvorna till inredning och överbyggnad av den färdiga båten. I slutet finns Kåre Helges anteckningar om material och dimensioner, tecknat under kaffepaus. En god hjälp för mig när jag planerat bygget av min modell av Turid.

Kåre Helge gick bort sommaren 2023. Jag hade verkligen velat träffa honom och se arbetet i verkligheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska