Vad är Turid?

Publicerat den
Mamma till rors på Turid mot Vasa 1972

Jakob:

Turid hette den ombyggda fiskebåt från Lofoten som vi åkte runt Sveriges och Finlands kuster med när jag var liten. Turid kom till familjen sommaren 1966 när jag var fem år.

Båten hade köpts av två svenskar på Røst i Lofoten 1965. Hon kördes till Stockholm under sommaren och var nästa år till salu. Turid blev vår, och pappa fick hjälp av de tidigare ägarna med att få upp båten till Örnsköldsvik.

Jag kommer fortfarande ihåg hur jag spanade efter Turid från Norrgård på Nötbolandet utanför Örnsköldsvik där mormor och morfar hade sitt sommarställe. Jag spanade och spanade efter Turid som skulle komma utifrån Hörnskatan. Till slut såg jag en lite prick, och jag var säker – det var Turid. Mamma trodde mig nog inte när jag sprang och berättade vad jag sett men jag hade rätt – pricken blev större och större och den kom mot oss!

Turid var alltså en norsk fiskebåt från Lofoten, byggd 1935. Turid hade en spännande historia bl.a. som valfångstskepp med harpun på fördäck och tunna i masten för utkik. När hon kom till oss var hon i orginalskick med gamla torskskelett i lastrummets skrymslen och en stor tung tändkulemotor i maskinrummet. I förpiken fanns tre korta kojer för övernattande besättning.

Efter ett år byggdes Turid om för att bli mer ändamålsenlig för en barnfamilj och därefter tillbringade jag en rad långa barndomssomrar ombord. Mer om det så småningom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska