Hemfärden

Publicerat den
Avfärd från Oxkangar. Foto PJ Nylund

Jakob:

I onsdags morgon var det dags för hemfärd. Vi hade egentligen tänkt ta lite tid på oss över till Sverige och i stället tittat närmare på ett par områden i Vasa skärgård men regn och blåst var utlovat så vi ville skynda oss över så fort som möjligt.

Vi vaknade tidigt och gjorde båten sjöklar och kl 8 kom förra ägarna ner till bryggan i Oxkangar för att vinkade av oss.

Tack Greta och Stig med flera för de fina dagarna vi haft i Oxkangar. De kommer vi att minnas!

De första timmarna ut till Mickelsörarna var stillsamma. Vi stävade fram över spegelblanka fjärdar och njöt av solen. Mickelsörarna hade vi gärna tittat närmare på men sämre väder var utlovat så det kändes säkrast att försöka gå hem till Sverige så snabbt som möjligt.

Vid lunchtid började det blåsa från nordost och nog skulle det ha varit fina segelförhållanden men eftersom båten var ny för oss och vi i första hand ville få över båten till Sverige så snabbt som möjligt fortsatte vi för motor.

Det var en lång överfärd och det kändes viktigt att hålla koll på förbrukningen av diesel. Med några timmar kvar och Holmögadd om styrbord föll vi av och drog ner farten för att få båten att röra sig lugnare. Det var dags för en liten tankningspaus. Eva styrde och jag försökte pricka rätt i påfyllninghålet med reservdunken.

Men 15 liter fyllda i tanken kände vi oss trygga att bränslet skulle räcka ända fram.

Så småningom kom vi fram till Patholmsviken i Holmsund som ska bli vår hemmahamn. Syster Gudrun och hennes Louise stod på kajen och mötte oss vilket vi var mycket tacksamma för. Vi tog det försiktigt med manövreringen i hamnen eftersom vi inte riktigt lärt oss finliret med gasreglaget. Det var tur för motorn stannade och jag fick inte igång den igen just i det kritiska ögonblicket men vi gled stilla utan problem de sista metrarna fram till bryggan.

Färd 1, 2021-07-28:
Avfärd Oxkangar: 08.19 finsk tid (05.19 UTC)
Ankomst Holmsund, Patholmsviken; 18.20 svensk tid (16.20 UTC)
Distans: 65,3 nm
Genomsnittsfart: 5,9 knop
Motortid: 11,1 h

5 kommentarer

  1. Känns bra för oss också att hemfärden gick bra. Det var vemodigt att se f.d. Bounty försvinna bakom holmen men det kändes ändå på något sätt så rätt. Vi hoppas att ni kommer att ha mycket glädje och nöje tillsammans även om det också innebär en del jobb. Ett extra plus är att vi kan följa med på bloggen, så helt försvinner hon inte. Navigare necesse est. Greta och Stig

    1. Tack för att ni gav oss en så bra start (instruktioner, utrustning, och det där lilla extra). Det kändes fint! Det var ett nöje att få köpa båt av just er! Vi är övertygade om att vi kommer ha mycket glädje av Turid II. Även om det innebär en hel del jobb är det samtidigt också ett nöje (men kanske inte precis alla dagar 😉 ). Just nu har vi fullt upp med att planera vad som behöver kompletteras såsom stöttor för vinterförvaring, ny livbåt, nytt trä i sittbrunnen, o.s.v. Vi hoppas och tror att vi kommer träffas igen i framtiden alla fyra. /Eva och Jakob

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska