När första Turid hämtades i Norge

Publicerat den

Jakob:

Turid hette den norska fiskebåt vi hade när jag var barn. Hon kom från Røst, den yttersta ön i Lofoten i Nordnorge. Två unga flyglöjtnanter Hans Bladh och Boo Eriksson fick idén att köpa båt i Norge och ta den till Stockholm för kommande sommarsemestrar. Äventyret beskrevs 1966 i en artikelserie i Till Rors med Segel och Motor.

Turid var en s.k. skjøyte byggd 1935. Hon var drygt 10 m lång med styrhytt i aktern, lastrum i mitten och lugar (kajuta) med tre kojplatser i fören. Under styrhytten fanns en tändkulemotor.

Hans Bladh och Boo Eriksson hittade henne i en tidningsannons och i juli 1965 stämde de träff med ägarna för att göra affär i Stamsund 100 km norr om Røst.

Efter tankning och stuvning gick färden tillbaka ner mot Røst där de fick en kort men grundlig genomgång av båtens och maskinens skötsel innan förra ägaren lämnade över befälet.

Tidplanen var pressad och snart gav man sig iväg med kurs mot Trondheim närmare 300 distansminuter bort. Första etappen gick rakt söderut till Lurøy utanför Mo i Rana och sedan vidare från hamn till hamn efter kusten.

I Trondheim anslöt Hans och Boos fruar och där började också problemen. Efter bränslestopp skulle motorn startas men startförloppet blev explosionsartat och Turid sprang läck.

Båten bogserades till en sandstrand där den drogs på grund med en lastbil. När det blev ebb och vattnet dragit sig undan tätades läckan och sedan var det bara att vänta på flod för att försöka komma loss igen. Det krävdes ett par försök för att lyckas. Hon tycktes vara helt tät och man styrde ut på Trondheimsfjorden men efter en halvtimme läckte hon så att det inte fanns något annat alternativ än att vänta tillbaka upp mot stranden. Denna gång gick det bättre med tätningen och det bar åter av söderut.

Resan gick vidare runt Vestlandet med smärre missöden som spridarhaveri utanför Haugesund och allt sämre väder. Efter att ha genat från Kristiansand förbi Skagen surfade Turid på vågtopparna i kuling in mot Göteborg och förtullning.

Färden fortsatte genom Göta älv, Göta kanal och målet i Stockholm nåddes på sista semesterdagen.

Kungligt besök

Detta var sommaren innan Turid år 1966 kom till oss. Vad som hände däremellan vet jag inte mycket om, mer än att det var celebert besök ombord vid åtminstone ett tillfälle; här står en mycket ung kronprins Carl Gustaf till rors (future King of Sweden Carl XVI Gustaf).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska