Landhöjning i Skaftung

Publicerat den

Vi hade ingen brist på sjökort på vår Finlandsresa. Förutom kartplottern och nya båtsportkort hade vi korten från första Turid med i reserv. De var från 1972, alltså köpta för 50 år sedan, men i själva verket ritade mycket tidigare. Korten runt Kristinestad var t.ex. ritade 1921, för 101 år sedan.

Finska Bottenhavskusten är mycket grund och stenig och landhöjningen är kraftig. Därför är det intressant att jämföra de gamla och nya korten. Jag valde ett utsnitt från Skaftung söder om Kristinestad, den allra grundaste passagen under vår resa. Se bilden. I Skaftungområdet är landhöjningen omkring 75 cm på 100 år.

Vår farled är märkt 1,5 m. Det betyder att båtar med 1,5 m djupgående ska kunna passera med marginal. På kortet från 1921 var farleden märkt 1,2, trots att det borde ha varit djupare på den tiden. Kanske har man sedan dess hittat en bättre sträckning, kanske har man flyttat på några stenar som var i vägen.

Mycket har hänt med öarna mellan de två sjökortsversionerna. De har stigit upp ur havet; de har växt ihop. Men farleden är alltså djupare idag än för 100 år sedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska